Vogelfamilies

Gestreepte specht (Chrysophlegma miniaceum))

Pin
Send
Share
Send
Send


Home / - Volgende soort Deel 6 / Groene specht / Picus viridis Linnaeus, 1758

Soort naam:Groene specht
Latijnse naam:Picus viridis Linnaeus, 1758
Engelse naam:Groene specht
Franse naam:Pic-vert
Duitse naam:Grunspecht
Onthechting:Spechten (Piciformes)
Familie:Spechten (Picidae)
Geslacht:Groene spechten (Picus Linnaeus, 1758)
Toestand:Het nestelen van sedentaire soorten, maakt migraties na het nestelen.

Omschrijving

Kleuren. Een volwassen mannetje. De algemene kleur van het bovenste deel is heldergroen, de bovenste staart is schitterend geel. De bovenkant van het hoofd en de nek zijn rood met zichtbare grijze verenbasis. Rond de ogen is er een zwarte ring, vanuit de hoek van de snavel aan de zijkanten van de keel bevindt zich een zwarte streep met rode strepen ("snor"). Keel- en oordekveren zijn witachtig met een groene tint. De buikzijde van het lichaam is bleekgroen met onduidelijke donkere strepen op de achterkant van de borst en buik en met meer uitgesproken strepen aan de zijkanten, het onderbeen en de onderstaart. De dekveren van de bovenvleugel zijn heldergroen. De primaire slagpennen zijn bruinachtig met witte vlekken op de buitenste webben; het grootste deel van de binnenste webben heeft witte dwarsstrepen die de veerschacht niet bereiken. Secundaire slagpennen en binnenwebben van primaire veren zijn groenachtig zandig van kleur met een zwak uitgesproken lichte dwarsstrepen. De ondervleugeldekveren zijn witachtig geel met bruine dwarsstrepen, op de okselstrepen komen de dwarsstrepen nauwelijks tot uitdrukking. Staartveren zijn donkerbruin, met een olijfkleurige tint en een zwak tot uitdrukking gebrachte lichtere dwarsstrepen. Poten zijn donkergrijs met een groenachtige tint. Het wetsvoorstel is grijsachtig zwart, geel aan de basis van de onderkaak. De iris van het oog is witachtig met een roze tint.

Het volwassen vrouwtje is qua verenkleur vergelijkbaar met het mannetje en verschilt van hem door de afwezigheid van rode strepen op de "snor". De donkere strepen van de achterkant van de borst en buik zijn meer ontwikkeld.

De jonge vogel verschilt van de oude in een meer vuile olijfkleur van de rug en lichte strepen erop, de veren van de bovenste staart zijn buffy, de onderkant van het lichaam is witachtig, soms met een okerkleurige tint, en alles in strepen gevormd door zwartachtige dwarsstrepen op de veren. De onderkant en zijkanten van het hoofd zijn in longitudinale strepen, de donkere "snorharen" zijn slecht uitgedrukt en de mannetjes hebben al rode veren. De rode kleur van de bovenkant van het hoofd is minder intens dan die van een volwassen vogel.

Structuur en afmetingen

Vleugelformule: IV-V-III-VI-VII-II. De eerste primaire vlucht is rudimentair, langer en breder bij jongeren dan bij volwassenen. Seksueel dimorfisme wordt niet uitgedrukt in grootte (tabel 23).

Tabel 23. Afmetingen (mm) en lichaamsgewicht (g) van groene spechten
Regio, auteurVleugellengteStaart lengteSnavel lengteTarsus lengteGewicht
nlimXnlimXnlimXnlimXnlimX
Mannetjes
USSR (Gladkov, 1951) Oost-Europa en Noord-Azië (collectie ZM MGU en MGPU)15161–172169
Wit-Rusland (Fedyushin, Dolbik, 1967)62156–170163,36299–123112,46234,2–48,941,86228,0–33,930,9
Karpaten (Strautman, 1954)1343,0–46,044,04195–210202
Noordwestelijke Kaukasus (Tkachenko, 1966)392–10296,3329–3029,7
Vrouwtjes
USSR (Gladkov, 1951) Oost-Europa en Noord-Azië (collectie ZM MGU en MGPU)13164–175170
Wit-Rusland (Fedyushin, Dolbik, 1967)45150–179159,745102–126112,74535–45,940,84525,8–33,930,7
Noordwestelijke Kaukasus (Tkachenko, 1966)1537–4542,03170–205190

Onderspecifieke taxonomie

Er zijn 3 (Gladkov, 1951, Sgepanyan, 1975) - 4 (Short, 1982, Cramp, 1985, Dickinson, 2003) tot 11 (Howard, Moore, 1980) ondersoorten. Volgens de waarnemingen van L. S. Stepanyan (1975), in Vost. Europa en Noord. Azië wordt bewoond door één nominatieve ondersoort.

1.Picus viridis viridis

Picus viridis Linnaeus, 1758, Syst. Nat., Ed. 10, p. 113, Zweden.

Verschilt van dichtbij P. v. innominatus uit het zuidwesten. Iraans met een iets donkerdere algehele toon van het verenkleed en een minder duidelijk dwarspatroon op de staart. Het hele bereik van de ondersoorten in Vost. Europa, de Kaukasus en Turkmenistan.

Naast de nominatieve ondersoorten onderscheiden buitenlandse taxonomen gewoonlijk: P. v. innominatus uit het zuidwesten. Iran (Zagros-gebergte) (2), R. v. sharpei van het Iberisch schiereiland (3), R. v. karelini uit Italië, Balkan, Klein-Azië, Kaukasus, Transkaukasië, Kopetdag (naar: Dickinson, 2003). De vailliantii-vorm uit het Atlasgebergte (Noordwest-Afrika), die tot voor kort werd beschouwd als een ondersoort van P. viridis, wordt nu steeds meer als een onafhankelijke soort beschouwd - de atlasspecht of de Leviaanse specht (P. vailliantii).

Verspreiding

Broedgebied. Europa van de Atlantische kust in het oosten tot de Wolga-vallei, in het noorden in Noorwegen tot 65 ° NB, in Zweden tot 63 ° NB. Zuiden naar de Middellandse Zeekust en naar het westen. de kust van de Zwarte Zee. Noord West Afrika van Marokko oost tot Tunesië, zuidelijk tot de noordelijke uitlopers van de Hoge Atlas en de Sahara. Rassen in het zuidoosten. Groot-Brittannië (Engeland, Wales, Schotland) (Cramp, 1985).

Figuur 69. Het verspreidingsgebied van de groene specht:
a - broedgebied. Ondersoorten: 1 - P. v. viridis, 2 - P. v. innominatus, 3 - P. v. sharpei.

In Vost. Europa en Noord. Azië in het noorden bereikt St. Petersburg, Novgorod, Cherepovets, r. Unzha op 58 ° N. en de monding van de rivier. Kama. In het zuiden naar Transkarpaten en, die de zuidwestelijke regio's van Oekraïne beslaat, loopt de grens van het gebied door de regio's Polesie, Orjol en Ryazan, Tambov, Penza, Balashov en Saratov naar de Wolga. Het is afwezig in het zuiden van de rechteroever en in de Wolga-regio (regio Saratov). In de bossteppe van het Dnjepr-bekken (regio's Kiev, Cherkassk, Poltava en Sumy), in de regio's Voronezh en Lipetsk. nestelt niet (Dementyev, 1952, Strautman, 1954, 1963, Barabash-Nikiforov, Semago, 1963, Ivanov, 1976, Malchevsky, Pukinsky, 1983, Mityai, 1984, Grabilina, 1991, Khrustov et al., 1995). Een broedsel van goed vliegende jonge spechten, vergezeld van volwassenen, werd in 1996 gevonden aan de noordwestelijke oever van het Ladogameer nabij het dorp. Kuznechnoye (Bardin, 1996a), en in 1997 hoogstwaarschijnlijk twee paar vogels die in dit gebied werden gehouden (Bublishenko, 1997).

Afbeelding 70. Het bereik van de groene specht in Oost-Europa en de Kaukasus:
a - broedgebied, b - fly-overs.

Een geïsoleerd gebied van het bereik beslaat het gebied in het noorden tot de noordelijke uitlopers van de Kaukasus en de Stavropol-bossteppe (Volchanetsky, 1959), die nestelde in de buurt van Stavropol (Likhovid et al., 1995), tijdens de niet- broedperiode vindt plaats in het noordwesten van het Stavropol-gebied nabij de dorpen Podlesnoye, Lesnaya Dacha, Dmitrievskoe (Khokhlov, 1989c). Zuidwest naar Klein-Azië, Zagross, oost naar Zap. Kopetdag- en Sumbar-valleien (Turkmenistan), Noord. Iran, Farsa. In dit deel is het bereik lintvormig met aparte nestplaatsen (Cramp, 1985).

De vluchten werden geregistreerd in de regio's Voronezh en Lipetsk., Moldavië, in het oosten. de kust van het Ladogameer (Barabash-Nikiforov, Semago, 1963, Averin, Ganya, 1970, Noskov et al., 1981, Chegorka, Marchuk, 1986; Vorobiev, Likhatsky, 1987).

Migraties

In het grootste deel van het assortiment houden groene spechten het hele jaar door, enkele vogels zwerven rond. Blijkbaar zijn migraties meer kenmerkend voor jonge vogels en vinden ze plaats in de late zomer - vroege herfst. In Wit-Rusland begint het roamen bijvoorbeeld in augustus, op welk moment zwervende vogels soms worden aangetroffen in koppels mezen (Fedyushin en Dolbik, 1967). In de centrale regio's van Rusland is er geen merkbare toename van het aantal tijdens migratieperioden. In het westen van Oka, bijvoorbeeld, worden in april vanaf een permanent observatiepunt voor de voorjaarstrek van vogels gedurende meerdere jaren 1-4 vogels geregistreerd die in noordoostelijke richting bewegen (Ivanchev, 1995). Seizoensgebonden bewegingen van vogels zijn meer uitgesproken in de zuidelijke regio's. In de regio Kharkov. bijna echte migratie wordt waargenomen: in de herfst - in de zuidelijke en zuidwestelijke richting, in de lente - in de tegenovergestelde richting (Gladkov, 1951). In bergachtig terrein maken spechten ook verticaal rondzwerven. In de Kaukasus vinden verticale bewegingen jaarlijks aan het einde van de zomer plaats en in de winter worden groene spechten voornamelijk aangetroffen in de eiken-subzone (Averin, Nasimovich, 1938).

Vanwege de algemene schaarste aan groene spechten, zijn de richting en intensiteit van roaming nauwelijks bestudeerd. Tijdens de herfstverplaatsingen worden ze aangetroffen in zeer diverse habitats, soms in dorpen en steden.

Habitat

Hij nestelt het liefst in loof- en gemengde bossen, terwijl hij de voorkeur geeft aan bosranden, schaarse bossen en bossen langs rivieren en meren. Bij de keuze van habitats lijkt het op de grijskopspecht, soms nestelend in de directe omgeving van de nesten van deze soort.

In Wit-Rusland leeft voornamelijk breedbladige en gemengde dennen-eikenbossen, nestelt minder vaak in heldere dennenbossen en sparren-loofbossen en komt helemaal niet voor in schone sparrenbossen. In het westen van Oekraïne bestaat het uit gemengde loofbossen en eikenbossen, evenals sparren-sparren-beuken en pure beukenbossen. In de Kaukasus (Teberda West) nestelt het zich voornamelijk in kleinbladige en gemengde naald- en loofbossen in de lagere delen van de berghellingen.

In de Karpaten stijgen de bergen tot 750-800 m boven zeeniveau, in de Kaukasus - tot 500-600 m boven zeeniveau. (Averin, Nasimovich, 1938, Strautman, 1963, Tkachenko, 1966, Fedyushin, Dolbik, 1967).

Aantal

In Rusland en aangrenzende regio's is de groene specht een paar, op sommige plaatsen zeldzame vogels. Kwantitatieve gegevens zijn fragmentarisch en heterogeen. Het is gebruikelijk, maar niet talrijk in de westelijke regio's van Oekraïne, Letland en Wit-Rusland (Strautman, 1963, Fedyushin, Dolbik, 1967, Strazds, 1983), in Moldavië in de Dnjestr-vallei is de gemiddelde nestdichtheid 2 paar / km2 (Mantorov , 1991). In de uiterwaardenbossen van het zuidoosten van Litouwen nestelden ongeveer 10 paar in een gebied van 30 km (Knistautas, Lutkus, 1981), in Estland, de nestdichtheid was 0,3 paar / km2 (Vilbaste, 1968), in de oblast Kaliningrad. in de bossen van het noordoosten en zuiden - 0,1-0,2 paar / km2, in het Romintenbos - 0,1 paar / km2 (Grishanov, 1994), in het Teberda West - 0,5 paar / km2 (Tkachenko, 1966), in de Tambov-regio . - 0,1-1 paar / km2 (Shchegolev, 1968, 1978). De groene specht is ook niet talrijk in de centrale regio's van Rusland, bijvoorbeeld in de regio Ryazan. in de buurt van Oka West. in 1986 nestelden 3 paar op een oppervlakte van 2,5 km2, in 1987-1988. de nestdichtheid was 0,14-0,43 paar / km2 (Ivanchev, 1995). In de regio Saratov in het Lysogorsky-bos in 1978-1993. de nestdichtheid was 0,3-0,5 paar / 10 km2, in het district Bazarno-Karabulaksky in 1980 - 1,6 paar / 10 km2, in de Khopyorsk-bossen van het district Balashovsky - tot 8 paar / 10 km2 (Khrustov et al., 1995). De groene specht komt veel voor en zelfs op tal van plaatsen in het Westen. Europa. In Engeland wordt het totale aantal geschat van 10.000 paar tot 15.000-30.000 paar, in Frankrijk - ongeveer 1 miljoen paar, in België - ongeveer 7.500 paar, in Luxemburg ongeveer 2.600 paar, in Nederland ongeveer 4.500-7.500 stoom, in Zap. Duitsland - 25.000-90.000 paar, in Zweden - ongeveer 50.000 paar (Cramp, 1985).

In de afgelopen tien jaar is het aantal groene spechten in Letland en in Litouwen in de periode 1968-1977 afgenomen. er werden geen schommelingen in aantallen geconstateerd. In de regio Leningrad. er waren periodieke schommelingen in aantallen met een periode van 3-4 jaar. Er waren daar veel groene spechten in 1881-1882, 1904-1905, 1908-1915, 1963-1964, 1967-1968, 1971-1972, 1976-1977. (Malchevsky, Pukinsky, 1983). Momenteel wordt de daling van het aantal opgemerkt voor Oekraïne (Mityai, 1984) - in 1980-1982. groene spechten werden niet gevonden in speciale studies. In 1989-1990 en 1993-1994. de soort is niet geregistreerd als broedend in de Oka West, hoewel hij daar eerder vrij regelmatig had genest. Interessant is dat in het voorafgaande 1988 de maximale nestdichtheid voor dit gebied werd genoteerd, toen individuele paren zich op een afstand van ongeveer 1 km van elkaar bevonden (Ivanchev, 1993). In 1952-1982 werd een sterke daling van het aantal groene spechten geconstateerd. in Zap. Duitsland (Blume, 1984).

Gebruiksinformatie

Foto "Rode vogel geïsoleerd op een witte achtergrond in een zwart frame, gestreepte specht (Chrysophlegma miniaceum))" kan worden gebruikt voor persoonlijke en commerciële doeleinden in overeenstemming met de voorwaarden van de aangeschafte Rechtenvrije licentie. Het beeld kan worden gedownload in hoge kwaliteit met een resolutie van maximaal 8000x8000.

Depositphotos
  • Over fotovoorraad
  • Onze plannen en prijzen
  • Oplossingen voor bedrijven
  • Blog van Depositphotos
  • Verwijzingsprogramma
  • Affiliate-programma
  • API-programma
  • Vacatures
  • Nieuwe afbeeldingen
  • Gratis afbeeldingen
  • Registratie van leveranciers
  • Verkoop stockfoto's
  • Engels
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Russisch
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Español (Mexico)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brazilië)
  • Magyar
  • Oekraïens
  • Bahasa Indonesië
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Informatie
  • Veel Gestelde Vragen
  • Alle documenten
  • Vogel tijdens de vlucht - Fotomagazine
Contacten
    +7-495-283-98-24
  • Live chat
  • Neem contact op
  • Recensies over Depositphotos
Lees ons
  • Facebook
  • Twitter
  • VK
Verkrijgbaar in Verkrijgbaar in

© 2009-2021. Depositphotos Corporation, Verenigde Staten. Alle rechten voorbehouden.

Pin
Send
Share
Send
Send