Vogelfamilies

Waxwing, trekvogels of niet?

Pin
Send
Share
Send
Send


De waxwings zijn van april tot november bezig met het fokken van kuikens.. Elk jaar worden er nieuwe paren gevormd. Het mannetje zorgt voor het vrouwtje en geeft haar voortdurend bessen als huwelijksgeschenk. Het hart van een schoonheid kan alleen beven nadat er een grote hoeveelheid voedsel is gegeten, dus het vriendje moet hard werken.

Het paar bouwt meestal een nest op bomen die midden in moerassen groeien. Het wordt in een vork in de takken geplaatst op een hoogte van 3-15 m boven de grond. Het nest is opgebouwd uit kleine takjes, mos, korstmossen en grassprieten. De onderkant is zorgvuldig gevoerd met wol en veren.

Eind mei legt het vrouwtje 4-5 blauwgrijze eieren met zwartbruine stippen, 24 x 18 mm groot en ongeveer 3,8 gram zwaar Alleen het vrouwtje broedt altijd het legsel uit. Het verzorgen van haar voeding valt volledig op de schouders van de echtgenoot. Incubatie duurt ongeveer 14 dagen.

Beide ouders voeren de kuikens afwisselend met insecten. In de derde levensweek zijn de kuikens volledig bedekt met veren, maar de ouders blijven voor ze zorgen totdat ze leren hoe ze zelf aan hun voedsel kunnen komen. In de herfst schakelen kuikens volledig over op gratis brood en beginnen ze zich te voeden met fruit en bessen.

Beschrijving van waxwings

De waxwing wordt in de volksmond beschouwd als een "schoonheidsvogel" die niet kan zingen, maar alleen tjilpt en fluit, waarbij hij karakteristieke trillers afgeeft - "swiririri ..."

Zwermen waxwings, sierlijke kuifvogels, trekken altijd de aandacht van mensen in steden en op het platteland. Deze kortbenige vogels zijn iets kleiner dan een spreeuw.

Hun toppen zijn versierd met grote roze toppen. Het lichaam (ongeveer 15 - 18 cm lang) is bedekt met roze-grijs verenkleed. Het is bruingrijs met rood verenkleed, van een afstand ziet het er roze-grijs uit. Op de zwarte vleugels zijn strepen van geel en wit duidelijk zichtbaar. De staart, keel en streep bij de ogen zijn zwart. De staart is omgeven door een gele streep, de vleugels zijn versierd met een smalle witte streep. Van dichtbij zie je de rode punten van de slagpennen.

De plaats van de zomerhabitat en het nestelen van waxwings is de hele taiga-zone van Rusland, inclusief de bos-toendra. Dit zijn naaldbomen, gemengde bossen en kapgebieden van het noordelijk grondgebied van het land. Meestal worden waxwings gevonden op die plaatsen waar sparren, berken en dennen groeien. Een bijzondere ondersoort nestelt zich in het Altai-gebergte. In juni keren waxwings terug naar hun broedplaatsen. Ze bouwen hun nesten op verschillende boomhoogtes. Het nest is gemaakt van het bouwmateriaal dat altijd dichtbij is. Dit zijn droge twijgen, grasstengels, mos en korstmos. De hele structuur (meer dan 20 cm in diameter en ongeveer 10 cm hoog) is bekleed met zachte veren en van binnen dons. In koppeling zijn er drie tot zeven asblauwe of grijsviolette eieren met grijze stippen en zwarte stippen. Koppelingen met drie tot vijf eieren komen vaker voor. Kuikens verschijnen over twee weken. Trekvogels slagen erin om hun kuikens eerder uit te broeden, met het begin van koud weer, beginnen ze naar warmere plaatsen dichter bij het zuiden te vliegen.

Waxwing slaagt erin om naar de Kaukasus, de Krim en Centraal-Azië te vliegen. Onderweg (twee keer per jaar) in de herfst en het vroege voorjaar komen grote koppels aan in de middelste baan. Ze verschijnen in de regio Moskou meestal in de eerste helft van de winter, soms met Kerstmis. Vogelaars hebben meer mogelijkheden om deze vogels te bestuderen tijdens hun "migraties". In een dunbevolkt en ontoegankelijk noordelijk territorium leiden waxwings een geheimzinnige sedentaire levensstijl.

Waxwings op een boom

Vijanden

De eerste vijanden van deze vogels zijn marters en eekhoorns, die niet alleen eieren eten, maar ook pas uitgekomen kuikens. Bij vogels zijn uilen, haviken en zelfs kraaien gevaarlijk voor waxwings. Nadat ze hebben uitgezocht of de waxwing een trekvogel is of niet, proberen mensen deze knappe mannen te voeden. Qua communicatie zijn deze vogels terughoudend om contact met mensen op te nemen, maar met veel verlangen vliegen ze naar verschillende feeders die in parken en andere recreatiegebieden worden opgehangen.

Wat is de waxwing-vogel? Het is beter om kennis te maken met een heldere vertegenwoordiger van het passerine-detachement in de winter, wanneer prachtig gekleurde, behendige vogels met een goed zichtbare pluk flikkeren tegen de achtergrond van sneeuw en dieprode lijsterbes.

Waxwing dankt zijn naam aan het kabbelende lied "swi-ri-ri-ri-ri", dat doet denken aan het geluid van een pijp. Om dezelfde reden worden vogels vaak geassocieerd met volkskunstvoorwerpen - beschilderd speelgoed - fluitjes, een onveranderlijk attribuut van herders.

Er zijn slechts 9 soorten waxwings in de wereld, waarvan de meeste extreem slecht bestudeerd zijn.

Interessante feiten over waxwings

  • Waswormen verschijnen niet elk jaar op dezelfde plaatsen - het hangt allemaal af van de beschikbaarheid van voedsel. De vogels zullen rondlopen totdat ze genoeg voedsel hebben gevonden,
  • De waxwings kregen hun naam van de oude Russische "waxwings", wat betekent luid schreeuwen en fluiten,
  • Veel natuuronderzoekers omschrijven dit fenomeen als "dronken waxwings", vogels worden dronken als ze te veel bessen eten - ze beginnen te gisten in hun maag. Veelvraatwaswormen navigeren niet meer in de ruimte: ze vallen op de grond, botsen tegen mensen, breken glas,
  • Tot de 20e eeuw werd het verschijnen van een waxwing als een slecht teken beschouwd,
  • In Engeland worden vertegenwoordigers van deze soort wasvleugels genoemd, in Duitsland - zijden staarten, in Oekraïne werden ze maretak genoemd vanwege hun liefde voor maretakbessen.

Verspreiding

Waxwing rassen in Noord-Europa, Azië en Noord-Amerika. Overwintert op dezelfde continenten, maar in warmere streken. Broedgebieden bevinden zich meestal in de taiga en bos-toendra, met naald- of gemengde opstanden en dicht struikgewas.

Berken- en sparrenbossen zijn vooral dol op vogels. Ze kunnen zich zowel in de diepten van het bos als op de randen, langs de randen van weilanden of vochtige veenmoerassen nestelen. Ze overwinteren het liefst in een open gebied dat begroeid is met bessenstruiken. Sinds kort verschijnen ze steeds vaker in stadstuinen en parken. Ze beklimmen nooit de bergen, bewonen laaglanden of, in extreme gevallen, heuvelachtige vlaktes.

Waxwings eten

Meestal is de waxwing bezig met het zoeken naar voedsel en verzamelt zich in koppels van 5 tot 30 of meer individuen. In hun geboorteplaats van ‘permanent verblijf’ is het dieet van de waxwings gevarieerd. Verschillende larven, libellen, muggen, vlinders, muggen die tijdens de vlucht worden gevangen, voeden de kuikens met hen. Van plantaardig voedsel hebben boomknoppen, jonge scheuten van planten, maretak, moerbeien en andere bessen de voorkeur. En in de herfst kunnen ze profiteren van de vruchten van tuinbomen die overblijven van de niet-geoogste oogst.

Met het begin van een koudegolf en het gebrek aan beschikbaar voedsel, stoppen waxwings, op weg naar de nomade, op plaatsen met een overvloedige oogst van verschillende bessen. Bijna alle bessen worden gegeten:

  • hondsroos fruit,
  • berberis,
  • jeneverbes,
  • viburnum,
  • vogelkers,
  • meidoorn,
  • maretak,
  • lijsterbes,
  • bosbessen,
  • liguster,
  • sering en moerbei.

Ze, vergelijkbaar met sprinkhanen, vegen alle bessen die aan de takken hangen volledig weg en vullen gretig de struma, vaak ondersteboven hangend. Waxwing zal nooit afdalen naar de grond en sneeuw, in tegenstelling tot goudvinken achter een gevallen bes. Maretak - zo werden ze genoemd op sommige plaatsen waar maretak groeit, vanwege hun liefde voor de witte, sappige vruchten van deze plant.

Eet gretig een grote hoeveelheid heldere en sappige bessen, het lichaam van een vrij kleine vogel kan zo'n hoeveelheid voedsel niet aan en verwijdert overtollige bessen uit het lichaam. Daarna vormen zich karakteristieke rode vlekken van gepikte en onverteerde bessen in de sneeuw. Aan deze sporen kan men de komst van waxwings beoordelen. Dit kenmerk van vogels kan worden toegeschreven aan de oorspronkelijke methode van overdracht en distributie van plantenzaden.

Door alles te eten wat mogelijk is, komen de gefermenteerde bessen die op de takken achterblijven vaak in het voedsel terecht. Bedwelmde vogels verliezen hun vermogen om te vliegen, oriënteren zich niet in de ruimte, botsen tegen verschillende obstakels. De trieste, beangstigende aanblik wordt al lang geïnterpreteerd als een slecht voorteken. Meestal worden dronken waxwings gevonden in de lente nadat de vogels gefermenteerd esdoornsap hebben geconsumeerd.

Waxwing. Video (00:00:54)

Waxwing in een feeder Kaluga-regio, Obninsk

Waxwing (Bombecilla garrulus) - kleine vogels met helder verenkleed. Slechts 8 soorten behoren tot de waxwing-familie, de meest voorkomende zijn echte, zijde waxwings, evenals klauwieren.

Alle ondersoorten hebben een vergelijkbare kleur, met uitzondering van de zwarte waxwing. De mannetjes zijn zwart gekleurd, maar de vrouwtjes zijn grijs, dit zijn de enige waxwings met karakteristieke geslachtskenmerken.

foto: Zwarte waxwing

Pestvogels zijn trekvogels die voor de winter naar onze regio komen. De massa van vertegenwoordigers van deze soort bereikt 60 gram, lichaamslengte - tot 20 cm. Vogels hebben korte poten, een grote roze kuif op hun hoofd en een roze-grijs verenkleed. Er zijn helderwitte en gele strepen op de zwarte vleugels, een zwarte streep bij de ogen en keel. De staart heeft een gele rand en de slagpennen hebben rode punten.

foto: Pestvogel - scholende trekvogels

REPRODUCTIE

De tijd voor verkering met waxwings begint in de winter, zelfs voordat ze naar broedplaatsen vliegen. Het mannetje volgt de uitverkorene overal en zingt een karakteristiek lied. Dan tilt hij zijn kuif op, laat zijn staart zakken en ruches zijn veren, in een poging groter en ronder te lijken. Als het vrouwtje het mannetje leuk vindt, trekt ze de veren op en komt ze dichterbij. Het mannetje geeft haar een traktatie en een geschenk in de vorm van een takje of een stuk schors. De waxwings omlijnen het komachtige nest met mos en gras. Vogels plaatsen het nest op een hoogte van 3-15 m vanaf de grond en bevestigen het stevig aan de takken. Vogels nestelen meestal in een met korstmos bedekte boom, zoals een spar.

In een koppeling zijn er 5-6 eieren met een blauwgrijze kleur, bedekt met donkergrijze vlekken. Het is vooral het vrouwtje dat het legsel 14-15 dagen incubeert. Ouders voeden samen kuikens. Kuikens van twee weken zijn al op de vleugels. Daarna dwalen volwassenen en jonge vogels af in afzonderlijke kuddes en beginnen ze te dwalen.

Kenmerkend

De poetsvogel is erg mobiel en is meestal op zoek naar voedsel.

Deze vogel is bijna onmogelijk om alleen te ontmoeten, omdat hij het liefst altijd in een kudde van 5 of meer individuen zit.

Er zijn zelfs koppels van wel 400 vogels. Maar dergelijke gevallen zijn zeer zeldzaam.

Het uiteenvallen van de kudde begint tijdens de overwinteringsperiode, en hoe later de vogels beginnen te migreren, hoe kleiner het aantal. Het aantal migraties is afhankelijk van de grootte van de kudde: hoe groter het is, hoe vaker de plaats verandert.

Wat betreft de anatomische structuur, alle vertegenwoordigers van deze waxwings hebben een dichte lichaamsbouw met zacht en dicht verenkleed.

Een keer per jaar (oktober-november) werpt de vogel volledig. De soort heeft een korte staart en lange vleugels. Aan het einde van een korte en rechte snavel zitten aan het einde kleine tandjes.

De poten van deze vogels zijn erg sterk, met gebogen klauwen. Hierdoor blijven ze, samen met gierzwaluwen en zwaluwen, veilig op de tak.

Maar deze structuur van de benen is onhandig om op de grond te lopen. De vogel komt alleen op de grond als hij dorst heeft.

Vrouwtjes zijn iets zwaarder dan mannetjes: gemiddeld gewicht 58 en 54 gram. respectievelijk. Maar in de literatuur staat een beschrijving dat er individuen zijn van 72 gr.

Soorten waxwings

Er zijn 8 soorten wasvleugels in de familie van wasvleugels, waarvan er 3. Er zijn er twee in Rusland. Een ander woont in de Nieuwe Wereld:

  1. Amerikaanse waxwing. Ook wel ceder genoemd, hij leeft in Canada en het noorden van de Verenigde Staten. Amerikanen verschillen van andere waxwings in hun gele buik. Qua grootte zijn vogels gemiddeld tussen familieleden en bereiken ze een lengte van 20 centimeter.
  2. Amoer waxwing. De enige van de familie staat vermeld in het Rode Boek. De vogel is kleiner dan zijn verwanten, slechts 16 centimeter langwerpig. Amoer-individuen komen niet alleen voor in het Verre Oosten, maar ook in Azië en Japan.
  3. Gewone waxwing. Gevonden in de Siberische taiga. Hier bereiken de vogels een lengte van 25 centimeter.

Dit zijn echte waxwings. Er zijn nog 2 soorten uit de zijdeachtige familie:

  1. Zwarte waxwing. De enige soort waarin de kleur van heteroseksuele vogels verschilt. De vrouwelijke wasworm is grijs en het mannetje is diepzwart. Gevederde soorten verschillen ook in een langwerpige staart en een spitse kuif op het hoofd. Zwarte wasvleugels leven in Amerika, voornamelijk in het zuiden van het continent.
  2. Zijden waxwing. Hij leeft ook in de tropen en subtropen. Het grootste deel van de bevolking vliegt in de uitgestrektheid van Mexico. De vogels hebben geen staande kuif, zoals gewone waxwings.

In grootte verschillen zijdezachte waxwings niet van gewone. Ze doen ook denken aan korte snavel en vleugels, korte poten. Alleen de langwerpige staarten van Amerikaanse waxwings en hun, in de meeste gevallen, monochrome kleur zijn duidelijke verschillen tussen de families.

Zingende wasvleugels, haar vijanden in het wild, domesticatie

De geluiden die de waxwing maakt zijn heel verschillend: melodisch rinkelen als een bel, fluiten en tjilpen, gillend op hoge tonen.

De oorsprong van de naam van de vogel is van het oude Russische "fluiten" (luid fluiten). Een andere versie - van het woord "fluit", zingen ze vaak als dit instrument.

Hun belangrijkste vijanden zijn roofvogels: uilen, haviken, kraaien. Eekhoorns en marters ergeren waxwings, ze vernielen nesten en eten eieren en kuikens.

Het is gemakkelijk om een ​​waxwing in een kooi te houden, maar als je hem alleen zet, zal hij inactief worden en nauwelijks zingen. De beste omstandigheden voor hen in gevangenschap is een grote volière met meerdere vogels. Bekijk de video over hoe deze waxwings zijn.

De vogelwereld is enorm. Ze verschillen allemaal in verschillende opzichten van elkaar, maar er zijn twee grote groepen vogels: trekvogels en sedentaire vogels. In dit artikel zullen we proberen erachter te komen: waxwings - of niet?

Luister naar de stem van waxwings

https://animalreader.ru/wp-content/uploads/2013/05/kedrovij-ili-amerikanskij-sviristel-bombycilla-cedrorum.mp3 Vogels trekken niet, maar je kunt ze nomadisch noemen. In de winter trekken ze naar het zuiden op zoek naar voedsel. Tijdens deze migraties bestuderen wetenschappers hun gedrag. In de gebruikelijke tijd van het leven in het noorden leiden vogels een nogal geheimzinnig beeld.

Paar waxwings tijdens paringsverering

In de zomer voeden waxwings zich met de scheuten van jonge planten, bessen en zaden. Ze openen een korte snavel en vangen muggen, muggen, libellen en zelfs vlinders als vliegenvangers.

In de winter bestaat hun hoofdvoedsel uit bessen. In centraal Rusland voeden ze zich met lijsterbes, in andere gebieden pikken ze bessen van berberis, maretak, viburnum, rozenbottels, rode bosbessen en inderdaad alle bessenstruiken.

Ze eten veel waxwings, proppen hun maag stevig op. Maar de meeste van deze bessen zijn onverteerbaar, dus in de winter is de plaats waar de kuifschoonheden feestten gemakkelijk te herkennen. Onder een kale boom is de sneeuw bedekt met lichtpuntjes van halfverteerde bessen met zaden en gepelde schillen.

In de natuur is dit van groot belang: de gevallen zaden ontkiemen dan tot een nieuwe plant.

Ceder waxwings baden in een beek

Bij warm herfstweer bederven veel bessen direct op de struiken en beginnen ze te gisten. Vraatzuchtige waxwings, die deze bessen hebben gepikt, ervaren een toestand die lijkt op bedwelming. Als gevolg hiervan zijn ze slecht georiënteerd, botsen ze tegen een obstakel en gaan ze dood. In het voorjaar gebeurt dit wanneer de vogels dronken worden van het gefermenteerde esdoornsap.

Waxwings beginnen in mei-juni nesten te bouwen van alle materialen die voorhanden zijn. Takjes, pluisjes, grassprieten, mos, gedraaid in de vorm van een nette bal, worden gebruikt. Noordelijke soorten bouwen een nest, net als kruisvogels, in sparren takken, waar niemand het merkt.

Waxwing - kuif dandy's

Onze gewone mussen hebben een naaste verwant - de poetsvogel. Ze hebben hun naam te danken aan de geluiden die ze maken tijdens het zingen: swi-ri-ri. Maar in tegenstelling tot de grijze en nogal gewoon ogende mus, gaf de natuur de waxwings een mooie outfit.

Het uiterlijk van waxwings

De vogel is klein, tot 20 cm lang en weegt slechts ongeveer 70 g.Je zult deze dandy met niemand verwarren dankzij het uitstekende plukje op zijn hoofd en een eigenaardige kleur. De hoofdkleur van het lichaam is delicaat roze met grijze tinten. Maar de vleugels zijn veelkleurig geverfd, met zwarte, geeloranje en witte strepen. De kuif is roze, er zijn ook strepen op het puntje van de staart.

Een zwerm cederwasvleugels in wisteria-struikgewas

Kortom, geen vogel, maar een lust voor het oog!

Er zijn drie hoofdtypen: gewoon, Amerikaans en Amoer. Maar ze lijken allemaal erg op elkaar. Mannetjes en vrouwtjes verschillen nauwelijks. Zoals altijd zijn er echter uitzonderingen. Er is een soort waxwings, waarbij de kleur volledig zwart is bij mannen en bij vrouwen grijs.

Gewone waxwings (Bombycilla garrulus)

Waar leven waxwings?

De belangrijkste habitat van deze vogels is de taiga en bos-toendra-zone van Eurazië. Ze wonen ook in Noord-Amerika. Zwermen echoënde vogels zijn niet alleen te zien in naaldbomen, maar ook in gemengde bossen, waar sparren en berken groeien.

Pin
Send
Share
Send
Send