Vogelfamilies

Luxe papegaaien (lat

Pin
Send
Share
Send
Send


Bestudeer geschiedenis

De luxueuze barrabandpapegaai (Latijnse Polytelis swainsonii) is een vogel van de papegaaienfamilie.

Verspreiding

Woont in Zuidoost-Australië. Er zijn twee populaties van deze papegaaien, de ene leeft in het zuidoosten van Australië en de andere (met meer uitgesproken groen verenkleed) in het westen van het land.

Uiterlijk

Lichaamslengte 40 cm, staart 20-22 cm, verenkleed heldergroen. De keel, kin, wangen en voorhoofd zijn geel, langs de keel is er een brede dwarse rode streep. De kleur van vrouwtjes is zwakker, ze hebben geen rode streep op de keel. De snavel is rood of roodgeel. De iris is oranje.

Reproductie

Er zijn 4-5 eieren in een legsel, die worden geïncubeerd door een vrouwtje. Na 3 weken verschijnen er kuikens. Als ze zeven weken oud zijn, vliegen ze het nest uit, maar voor nog eens 14 dagen hebben ze voeding nodig van hun ouders.

Levensstijl

Bewoont eucalyptusbossen die langs rivieroevers groeien, maar ook in tuinen en parken. Uitstekende flyers, die grote gebieden bedekken op zoek naar voedsel. Heel vredige, rustige vogels. Ze kunnen praten.

Eten

Het dieet bestaat voornamelijk uit zaden van kruiden en kruidachtige planten, fruit, bessen, nectar, knoppen, bloemen, granen.

Aantal

Momenteel heeft de vermindering van habitats (allereerst het kappen van eucalyptusbomen) geleid tot een vermindering van hun aantal tot minder dan 5.000 individuen.

Luxe barrabandpapegaai en man

Deze prachtige papegaaien zijn populair bij natuurliefhebbers. Er zijn er nog maar weinig in ons land, maar westerse amateurs kweken ze gemakkelijk in openluchtkooien of grote kooien. Jong genomen, papegaaien zijn gemakkelijk te temmen en leren een paar woorden te spreken, eenvoudige melodieën te fluiten en de stemmen van vogels en dieren te imiteren.

Pin
Send
Share
Send
Send