Vogelfamilies

Nachtzwaluwen, Caprimulgus

Pin
Send
Share
Send
Send


245. Grote nachtzwaluw - Caprimulgus indicus.


245. Grote Nachtzwaluw - Caprimulgus indicus

Iets kleiner dan een duif. Het verenkleed is bruingrijs met lichte en donkere strepen die passen bij de kleur van de schors. Mannetjes hebben grote witte vlekken op de vleugels en staart.

Migrant. Rassen in het zuidoosten van Siberië en het Verre Oosten. Nest is op de grond gebouwd. In legsel zijn er 2 grijsachtig witte eieren. Stem - snel herhalende geluiden "wak-wak-wak".

Tijdens de vlucht zijn een vrij lange staart en scherpe vleugels duidelijk zichtbaar.

246. Nachtzwaluw - Caprimulgus europaeus

246. Nachtzwaluw - Caprimulgus europaeus.


246. Nachtzwaluw - Caprimulgus europaeus

Iets kleiner dan een duif. Het verenkleed is bruingrijs met een dun kruisvormig lancetpatroon.

Migrant. Het bewoont verschillende landschappen van de westelijke grenzen tot het zuidoosten van Transbaikalia. Nest is op de grond gebouwd. In koppeling zijn er 2 grijze eieren. De stem is een lange triller, meestal te horen in de schemering en 's nachts.

In de natuur is het gemakkelijk te herkennen aan de stem.

247. Bucky Nachtzwaluw - Caprimulgus aegyptius

247. Bucky nachtzwaluw - Caprimulgus aegyptius.


247. Bucky Nachtzwaluw - Caprimulgus aegyptius

Iets kleiner dan een duif. Lijkt sterk op de nachtzwaluw, maar de algehele kleur is meer goudkleurig.

Migrant. Bewoont ruwe kwelders en rivieroverstromingsgebieden in de zanderige woestijnen van Centraal-Azië en Zuid-Kazachstan. Nest is op de grond gebouwd. Koppeling bevat 2 grijsachtige eieren. De stem is een vaak herhaalde metallic crê-cré-cré.

Het verschilt van andere nachtzwaluwen in een lichtere gouden kleur.

Kleine vogels, vergelijkbaar met zwaluwen. De vleugels zijn scherp en lang, de snavel is afgeplat, de mond is breed. Ze vliegen perfect en zijn de hele dag in de lucht. Ze voeden zich met insecten, die uitsluitend tijdens de vlucht worden geoogst. Vorm permanente paren. Het type ontwikkeling is genesteld. In de USSR is er 1 familie, vertegenwoordigd door 5 soorten.

Nachtzwaluw Caprimulgus aegyptius (K. egiptsius)

Bij een nachtzwaluw is de bovenkant grijsachtig-zand-buffy met zwartbruine stippen en streepjes, aan de bovenkant van het hoofd en op de humerus zijn zwarte markeringen groter, op de achterkant van de nek zijn er grote zand-buffels of buffels vlekken en dezelfde vlekken op de toppen van de humerus en bovenste vleugeldekveren, staart in onregelmatige dunne dwarse golvende zwarte lijnen, onderzijde in zeer dunne donkere dwarsstrepen, behalve de onderstaart, op de keel 2 grote witte vlekken, soms samengaand, underwing dekveren zijn witachtig buffy met zeldzame donkere dwarsbalken.

Primaire slagpennen zijn donkerbruin met okerkleurige vlekken op de buitenste vliezen en met een witte rand van de binnenste vliezen die diep verzonken witte hoeken of dwarse vlekken vormen. Het buitenste paar staartveren met een okerwit uiteinde van de binnenste waaier.

Het vrouwtje verschilt niet van het mannetje, de jongen zijn lichter en roder.

Vleugel ongeveer meestal niet meer dan 21 cm, staart middenvoetsbeentje snavel

De nachtzwaluw wordt gedistribueerd in verschillende enigszins verschillende ondersoorten van Marokko, Algerije, Tunesië en de Libische woestijn via Mesopotamië en het zuiden en oosten van Iran tot de Trans-Kaspische regio, Afghanistan, de zuidelijke en zuidoostelijke kusten van het Aralmeer, Kizyl-Kum en het midden van de Amu Darya. Winters in Noordoost-Afrika.

Caprimulgus phalaena

AgroBioFarm Velegozh nodigt u uit in de regio Moskou!
Georganiseerde groepen schoolkinderen en ouders met kinderen (van 12 tot 24 personen) worden toegelaten volgens het educatieve en cognitieve programma "Inleiding tot natuurbeheer". Meer >>>

Wintertellingen van vogels in Rusland!
We nodigen biologische kringen, professionele ornithologen en gewoon vogelliefhebbers uit om deel te nemen aan de programma's van wintervogeltellingen "Parus" en "Euro-Aziatische kersttellingen" in het winterseizoen 2020-2021. Meer details >>>

Veld plantkunde competitie "LENTE FLORA" vindt plaats in mei-juni 2020 in een online formaat (identificatie van planten op basis van foto's). Schoolkinderen en volwassen natuurliefhebbers die in de middelste zone van het Europese deel van Rusland wonen, worden uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd. Meer details >>>

Gratis excursies naar het Leech Museum!
Het International Medical Leech Center nodigt u uit om het museum te bezoeken en meer te weten te komen over de voordelen en gevaren van bloedzuigers, hun teelt, hirudotherapie, medische cosmetica en nog veel meer. Meer details >>>

Er kan zijn is gratis Geplaatst Jouw advertentie over de All-Russian competitie, de Rally, de Olympische Spelen, elk ander belangrijk evenement dat verband houdt met de milieueducatie van kinderen of de bescherming en studie van de natuur. Meer details >>>

wij publiceren op onze website copyright educatieve programma's, artikelen over de milieueducatie van kinderen in de natuur, kinderonderzoek (projecten) gebaseerd op de veldstudie van de natuur. Meer details >>>

: ml ongeveer:

Het lesmateriaal van onze auteur over ornithologie en vogels in Rusland:
In onze online winkel tegen niet-commerciële prijzen (ten koste van de productie)
kan verwerven het volgende lesmateriaal over ornithologie en vogels van Rusland:

computer digitaal (voor pc-Windows) Sleutels tot vogels van Rusland, met beschrijvingen en afbeeldingen van 206 vogelsoorten van de middelste rijstrook (tekeningen van vogels, silhouetten, nesten, eieren en stemmen), evenals een computerprogramma voor het identificeren van vogels aangetroffen in de natuur.
applicatie voor smartphones en tablets Android Veldgids voor Russische vogels (u kunt het kopen in de Google Play Store),
iPhone- en iPad-applicaties: Birds of Russia, Birds of Europe, Russian Birds Voices, Bird Calls: Birds of Europe, Bird Calls: Birds of North America: Decoys, Field Automatic Bird Voice Recognition (ze kunnen allemaal worden gedownload vanuit de AppStore) ,
pocketveldgidsen Birds of the middle lane (160 soorten), Birds of Russia (278 soorten),
gekleurde identificatietabellen Trekvogels, Overwinterende vogels,
identificatieboeken van de serie "Encyclopedia of the Nature of Russia": Birds, Pets,
MP3-disks met de stemmen van vogels (liederen, oproepen, oproepen): Voices of birds of central Russia (343 soorten) en Voices of birds of Russia, deel 1: Europees deel, Ural, Siberië (BN Veprintsev's muziekbibliotheek, 450 soorten ).

Ploeg Geitachtig - Caprimulgiformes, Familie Nachtzwaluwen - Caprimulgidae, Geslacht Nachtzwaluwen - Caprimulgus

Gemeenschappelijke nachtzwaluw, of Nachtuil (verouderd) - Caprimulgus europaeus

Uiterlijk. De staart heeft twee grote vlekken, wit bij mannen en rood bij vrouwen. De onderste vleugel heeft felrode strepen.

Stemmen. (Herlaad de pagina - F5 om opnieuw naar de stem te luisteren). Het paringslied van het mannetje is een monotoon zoemend getjilp, vergelijkbaar met het geknetter van een elektrische motor: “errrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.​Aan het einde van deze triller zendt het mannetje vaak de karakteristieke “furr-furr-furr-furrruyu” uit.​Ook wordt vaak een uitnodigende kreet gehoord: “weekend-weekend-weekend-weekend. ”, Doet sterk denken aan de stem van een uil. De vrouwelijke nachtzwaluw schreeuwt op dezelfde manier. Soms klapt het mannetje tijdens de vlucht luid met zijn vleugels.

Habitat. Bewoont gemengde en loofbossen en struiken.

Eten. Het voedt zich met insecten.

Nestplaatsen. De favoriete broedplaatsen van de nachtzwaluw zijn lichte, schaarse dennenbossen, gemengde bossen en loofbossen. Hij blijft het liefst dicht bij open plekken, open plekken in het bos en langs de randen van het bos.

Locatie van het nest. Het nestelt op de grond.

De vorm en grootte van het nest. Maakt geen speciaal nest. De eieren worden rechtstreeks op de grond gelegd, vaker op de naalden, het loof van vorig jaar, het stof van een verrotte boom. Op de plaats waar de eieren liggen, vormt zich tijdens het uitbroeden een kleine inzinking.

Kenmerken van metselwerk. Koppeling van 2 eieren. De eieren zijn elliptisch van vorm met even ovale kegels. De schaal is glad en glanzend. De belangrijkste achtergrond is porseleinwit of grijsachtig wit. Er zijn verspreide vlekken op de achtergrond: diep lichtgrijs met wazige randen en oppervlakkig, scherp omlijnd grijs met een bruinachtige tint. Ei-afmetingen: (28-36) x (20-24) mm.

Fokdata. Komt eind april - begin mei aan. De eerste nestjes verschijnen rond half mei en de eerste kuikens verschijnen begin juni. Eind juni worden de eerste vliegende kuikens gezien. Jonge vogels worden eind juli volledig zelfstandig. De vlucht vindt plaats van augustus tot begin oktober.

Verspreiding. Oostwaarts verdeeld naar Transbaikalia. In de afgelopen jaren zijn er broedplaatsen gevonden in wilgenopstanden langs de oevers van bergrivieren bij Tynda en in de "aswoestijnen" van Kamtsjatka.

Overwintering. Overwinteringsplaatsen - Zuid- en Zuidoost-Afrika.

Economische waarde. Nachtzwaluw is nuttig omdat het veel motten uitroeit, waarvan de rupsen schadelijk zijn voor bossen en tuinen.

Beschrijving van Buturlin. Soms in het midden of aan het begin van de zomer, als je door het schaarse oude bos dwaalt, vol met omgevallen bomen - sporen van windstoten, met hier en daar verduistering van oude stronken begroeid met mos, of door een kapgebied met witgekalkte stapels brandhout, het gebeurt onverwacht vreemd vogel. Knuffelend tegen de schors, alsof hij versmelt met het oppervlak van de stam, zit hij volkomen roerloos en zijn gespikkelde, gespikkelde kleur komt verrassend overeen met de kleur van de schors. De ogen van de vogel, die daarvoor bijna gesloten en vernauwd waren, fonkelden: waarschijnlijk had ze je opgemerkt - je kwam tenslotte dicht bij haar, ongeveer zes passen. Een mooi donker oog kijkt aandachtig, de vogel is duidelijk alert, hoewel geen enkele, zelfs onbeduidende beweging, opwinding heeft opgemerkt. Een stap dichterbij - en de vogel vloog snel, geruisloos omhoog. Zijn lange, scherpe vleugels wapperden zacht en wijd. Op de een of andere manier dansend, krampachtig in de lucht, snelde ze naar voren, spreidde haar vleugels, maakte plannen, ging daar zitten, voor je ogen, op de dichtstbijzijnde stapel brandhout, ging zitten en verdween plotseling uit het zicht: de beschermende kleur versmolten met de toon van de oude schors en korstmossen.

Overwegen kleuren een nachtzwaluw nabij, moet toegegeven worden dat deze vogel erg origineel en zelfs mooi is. De nachtzwaluw is relatief klein: de lengte van zijn lichaam bereikt 26 centimeter, de spanwijdte van scherpe en lange vleugels is ongeveer 55 centimeter, de lengte van de staart is maximaal 12 centimeter. Het lichaam zelf is klein en nietig, de nachtzwaluw lijkt groter door de weelderige zachte veer, de lengte van de vleugels en de relatief lange staart. De rug is bruinachtig-buffy-grijs, die dicht bedekt is met kleine, donkere en deels lichtere vlekken en strepen. Bovendien is het verenkleed geverfd met smalle lijnen met donkere loop, waarvan sommige roestige strepen langs de buitenranden hebben. Dit ingewikkelde patroon resulteert in de vorming van een ongepaarde donkere streep langs de top en twee longitudinale donkere strepen op de schouders. De bovenste staartdekveren zijn grijs met een patroon van donkere zigzaglijnen. In het gebied van het frenum, onder het oog en aan elke kant van de keel, bevindt zich een witte langwerpige vlek, die prachtig afstak tegen een grijs-okerkleurige gespikkelde hoofdachtergrond. Een bleekgele streep loopt in het gebied van de schouderveren en is van binnen prachtig zwart getint; een dwarse bleke streep is zichtbaar over de vleugel ter hoogte van de dekveren. Het onderste deel van het lichaam is okergrijs, met een patroon van kleine, donkere dwarsstrepen. De twee middelste staartveren zijn grijsachtig, met een patroon van zwartachtige dwarsstrepen en kleine donkergrijze stippen. De rest van de staartveren zijn buffy-roodachtig, met zwarte dwarsstrepen en witte uiteinden. Het mannetje heeft drie eerste grote primaire veren met grote puur witte vlekken aan de uiteinden van de binnenwebben. Door dit teken is het mannetje direct te onderscheiden van het vliegend vrouwtje: vrouwtjes en jonge vogels hebben geen witte vlekken, in plaats van deze vlekken zijn er alleen vuile okerkleurige vlekken.

Geil bek in de nachtzwaluw is hij erg klein, smal en kort, maar de mondholte is ongewoon breed. Als je de mond van een geschoten nachtzwaluw opent, valt de breedte van zijn "mond" op. Aan beide kanten zitten rijen lange, relatief stijve zwarte haren langs de randen van de mond. Poten heel kort: door hun geringe lengte lijkt een nachtzwaluw zittend op de grond of op een boomtak op de grond te hurken. De middelste teen op elke poot is langer dan de rest en is verbonden met beide aangrenzende membranen tot aan het eerste gewricht; de kleine, naar binnen gerichte achterste teen is vrij.

Nachtzwaluw heeft een zeer brede geografische ligging Verspreiding​Het nestelt van het uiterste westen van Europa en Noordwest-Afrika (Marokko) oostwaarts naar het Baikalmeer en centrale delen van Oost-Mongolië en de Gobi. In het noorden strekt het broedgebied zich uit tot 64 ° noorderbreedte in Scandinavië en tot de zuidelijke delen van Karelië.In de Oeral werden broedplaatsen van de nachtzwaluw gevonden tot 60 ° noorderbreedte, daarna verspreidt hij zich naar Tyumen, Tomsk, Yeniseisk en Irkoetsk. Het is wijdverspreid in het zuiden tot aan Noord-Afrika (Algerije, Tunesië), Klein-Azië, Transkaukasië, Iran, Turkmenistan en Noordwest-India.

In het Europese deel van Rusland houdt de nachtzwaluw vooral van lichte, schaarse bossen, zowel naald- (dennen) als gemengd (bladverliezend).

Nachtzwaluwen aankomen voor ons op verschillende tijdstippen, afhankelijk van de breedtegraad van het gebied. In Turkmenistan worden ze eind maart en begin april getoond. Eind april verschijnen deze vogels in de zuidelijke zwarte aardstrook (nabij Kharkov - Voronezh). In de buurt van Moskou zijn in de eerste helft van mei trekkende nachtzwaluwen te zien.

Vrij snel na aankomst begint het origineel zingen deze eigenaardige vogel. Degenen die haar geweldige stem ooit hebben gehoord, zullen het gezang van de nachtzwaluw nooit verwarren met de stemmen van andere vogels. De nachtzwaluw strijkt bijzonder gewillig neer op de tak van een dode boom, meestal 'halve boom' of op de lagere takken, en begint zijn eindeloze triller. Onomatopee is moeilijk over te brengen: het klinkt als een extreem uitgesponnen “tr-werr-werr-werr-werr, tr-tr-werr, werr-werr. “Deze ratelende triller duurt twintig seconden tot enkele minuten en is ver weg te horen in de schemering van een lente- of zomeravond. Wanneer de nachtzwaluw geneigd is de triller af te maken, zendt hij de karakteristieke “furr-furr-furr-furrruyuyu” uit. ”, Men krijgt de indruk dat de zanger niet genoeg adem had. Na het lied te hebben beëindigd, stijgt het mannetje steevast op en klapt met zijn vleugels wijd en springt en krimpt in de lucht. Tegelijkertijd zijn er scherpe knallen te horen. Ze komen voor wanneer de vleugels elkaar raken - over de rug en onder de buik. Je kunt ze een kwart kilometer lang horen. Je moet je afvragen hoe zacht, net als die van een uil, de vleugels van een nachtzwaluw zulke harde geluiden kunnen maken als ze worden geraakt. Op dit moment maakt de nachtzwaluw een uitnodigende kreet: “weekend-weekend-weekend-weekend. ”, Doet sterk denken aan de stem van een uil. De vrouwelijke nachtzwaluw schreeuwt op dezelfde manier. Vaak vliegt ze naar de zangeres, en beide vogels schreeuwen schreeuwend in de lucht. Op die plaatsen waar veel nachtzwaluwen zijn, moet men de gevechten van de mannetjes observeren, zoiets als een echte stroming.

Zoals gezegd zingen nachtzwaluwen in de schemering, totdat de duisternis valt op een lente- of zomernacht. Midden in de stroming, in de lente, kun je soms het begin van de triller van deze nachtbraker horen, zelfs in de schittering van de zon, maar het zingende mannetje valt onmiddellijk stil. Nachtzwaluwen zingen heel lang, hun liederen beginnen in de lente kort na aankomst, gokken, zingen, klapperen van vleugels en stroming kunnen worden waargenomen op plaatsen waar veel nachtzwaluwen zijn, tot eind juli en zelfs tot begin augustus .

Nachtzwaluwen nest recht op de grond. Tegelijkertijd leggen ze eieren eenvoudig op droge bladeren en naalden. Soms (in relatief zeldzame gevallen) liggen stengels van droog gras of houtstof ten grondslag aan de gelegde eieren. Als je het “nest” nadert en het vrouwtje afschrikt, dan begint de vogel heel dichtbij te vliegen, vaak zittend op de grond. Op zo'n moment van opwinding hoor je haar knetterende kreet niet, maar alleen een abrupt, ietwat saai 'weekend-weekend-weekend.​

Nachtzwaluw vliegt snel en stil. In de schemering tegen de achtergrond van de dageraad is het een waar genoegen om de bizarre luchtevoluties te volgen. Het vliegt dan omhoog, dan maakt een salto in de lucht, dan

leunt en maakt slim plannen, bijna zonder zijn vleugels te bewegen. Hier rent hij over de struiken langs de stoffige weg. Even gaat de vogel op de grond zitten, alsof hij zich er op zijn korte poten tegenaan nestelt. Hier wapperden weer de scherpe vleugels in de lucht, en de nachtzwaluw snelde snel naar voren, cirkelend en als dansend. De vogel maakt al deze complexe evoluties in achtervolging en op zoek naar insecten.

Dankzij de wijd openende mond, omlijst door de rand van elastische borstelharen, kan de nachtzwaluw nachtelijke insecten grijpen - kevers, vlinders, muggen, muggen en anderen in een snelle vlucht.

Het is in wezen absurd, naam De vogel ontving zijn "nachtzwaluwen" op basis van een oud populair Duits geloof: de nachtzwaluw werd als schadelijk beschouwd en kreeg de mogelijkheid om geiten te melken.Het is al lang bekend dat verschillende nachtzwaluwen rond grazend vee cirkelen, zittend aan de voeten van koeien, geiten of schapen. Op dit moment zijn de vogels druk bezig met jagen op insecten die zich rond de dieren en bij hun uitwerpselen hebben verzameld. Deze neiging van de nachtzwaluw om tijdens hun avondrust bij de kuddes te blijven, vormt de basis voor de belachelijke legende.

Vertrek nachtzwaluwen uit de regio Moskou komen voor eind augustus of begin september, nachtzwaluwen verbergen zich in september voor de zuidelijke zwarte aardstrook, de laatste verdwijnen zelfs begin oktober.

Ten oosten van het Baikalmeer, in het Amoer-bekken met zijn linker zijrivieren, in het Ussuriysk-gebied en Primorye, hebben we een bruinachtige grote nachtzwaluw. Het is iets groter dan normaal, maar afgezien van de eigenaardigheden van kleur, verschilt het er weinig van. Deze soort is overvloedig aanwezig in weilanden en zwak overwoekerde verbrande gebieden in de bossen van het Manchurische type.

In Centraal-Azië hebben we een grijs-zandige kleur, vergelijkbaar in grootte met de gebruikelijke Egyptische of dunny nachtzwaluw. In Transkaukasië werd een geval van de vlucht van de grijze nachtzwaluw opgemerkt.

Soortbeschrijvingen overgenomen uit Sleutels tot vogels en vogelnesten in centraal Rusland (Bogolyubov A.S., Zhdanova O.V., Kravchenko M.V. Moskou, "Ecosystem", 2006).

Het lesmateriaal van onze auteur over ornithologie en vogels in Rusland:
In onze online winkel tegen niet-commerciële prijzen (ten koste van de productie)
kan verwerven het volgende lesmateriaal over ornithologie en vogels van Rusland:

computer digitaal (voor pc-Windows) Sleutels tot vogels van Rusland, met beschrijvingen en afbeeldingen van 206 vogelsoorten van de middelste rijstrook (tekeningen van vogels, silhouetten, nesten, eieren en stemmen), evenals een computerprogramma voor het identificeren van vogels aangetroffen in de natuur.
applicatie voor smartphones en tablets Android Veldgids voor Russische vogels (u kunt het kopen in de Google Play Store),
iPhone- en iPad-applicaties: Birds of Russia, Birds of Europe, Russian Birds Voices, Bird Calls: Birds of Europe, Bird Calls: Birds of North America: Decoys, Field Automatic Bird Voice Recognition (ze kunnen allemaal worden gedownload vanuit de AppStore) ,
pocketveldgidsen Birds of the middle lane (160 soorten), Birds of Russia (278 soorten),
gekleurde identificatietabellen Trekvogels, Overwinterende vogels,
identificatieboeken van de serie "Encyclopedia of the Nature of Russia": Birds, Pets,
MP3-disks met de stemmen van vogels (liederen, oproepen, oproepen): Voices of birds of central Russia (343 soorten) en Voices of birds of Russia, deel 1: Europees deel, Ural, Siberië (BN Veprintsev's muziekbibliotheek, 450 soorten ).

In sectie De natuur op foto's organiseerde ook duizenden wetenschappelijke foto's paddestoelen, korstmossen, planten en dieren van Rusland en de landen van de voormalige USSR, en in de sectie Natuurlijke landschappen van de wereld - foto's van natuur in Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland en Antarctica.

In sectie Methodische materialen U kunt ook kennis maken met de beschrijvingen van de gedrukte identificatiegegevens van planten van de middelste baan, zak-identificatoren van natuurlijke objecten van de middelste baan, identificatietabellen "Paddestoelen, planten en dieren van Rusland", computer (elektronische) identificatoren van natuurlijke objecten, veldidentificatoren voor smartphones en tablets, ontwikkeld door het ecologische centrum "Ecosystem", methodologische handleidingen voor het organiseren van projectactiviteiten van schoolkinderen en veldonderzoek op milieugebied (inclusief een boek voor leraren "Hoe een veldmilieuworkshop te organiseren"), evenals educatieve films over de organisatie van projectonderzoeksactiviteiten van schoolkinderen in de natuur. Aankoop al deze materialen zijn verkrijgbaar in onze niet-commerciële online winkel. U kunt daar ook kopen mp3-schijven Voices of birds of Central Russia en Voices of birds of Russia, deel 1: Europees deel, Oeral, Siberië.

Turkestan nachtzwaluw Caprimulgus aegyptius arenicolor (K. egiptsius arenicolor)

De noordoostelijke ondersoort van de Bucky Nightjar is wijdverspreid binnen onze grenzen, zoals hierboven aangegeven. Het is lichter dan de typische ondersoorten.

Indiase nachtzwaluw Caprimulgus asiaticus (K. asiaticus)

De kleur is buffy-grijs, aan de bovenkant van het hoofd zijn er scherpe zwarte lengtevlekken, op de achterkant zijn er dunne zwarte staafstrepen, op de humerus zijn er grote zwarte puntige vlekken en licht roodachtige randen, op de achterkant van de nek is er een intermitterende maar vrij duidelijke roodachtige halve kraag, vleugeldekveren met grote vuile buffy-vlekken, staart met onduidelijke onregelmatige smalle zwarte dwarsbalken, keel met een grote witte, vaak onderbroken in de middelste vlek en meestal met een witte streep of "snor" langs de randen van de mond, borst en buik met donkere dwarsstrepen, onderste vleugel- en staartdekveren zonder hen, oker, de onderstaart is meer roodachtig.

Primaire slagpennen zijn zwartbruin met bonte uiteinden, op een witte vlek van de binnenste waaier, meestal niet tot de schacht, en witte vlekken bedekken beide waaiers. Twee extreme paar roeren met een lang wit uiteinde, en aan het uiterste paar is er een buitenste waaier met een smalle vuile okerkleurige rand en een klein rokerig vlekje op de witte achtergrond van de buitenste waaier.

Het vrouwtje verschilt niet van het mannetje, de jongen zijn uniformer van kleur en hebben geen okerkleurige halve kraag.

Vleugelstaartsnavel middenvoetsbeentje ongeveer 2 cm en bijna niet bevederd aan de voorkant.

De Indiase nachtzwaluw leeft in Birmaan en India met Ceylon, en is gevangen in het noordwesten van Afghanistan, en kan natuurlijk naar ons vliegen.

De grote nachtzwaluw Caprimulgus indicus wordt gedistribueerd in verschillende rassen in India, Burman en in het noorden tot de Amoer-regio en Japan. Ons ras is donkerder en groter dan anderen.

Grote nachtzwaluw Caprimulgus indicus jotaka (K. indicus jotaka)

De kleur van de grote nachtzwaluw is vrij donker, bruinachtig, de bovenkant van het hoofd en de rug zijn in zwarte lengtevlekken, aan de bovenkant van de nek zijn er vuile roodachtige strepen die een nogal onduidelijke halve kraag vormen, de schouderstrepen met grote zwarte longitudinale vlekken en buffy, soms witachtig, strepen en markeringen die de vleugels bedekken ook met buffy en wittig, gevlekt en gestreept met zwarte vlekken, keel met twee witte vlekken en witachtige of buffy "snorharen", nek en borst donker met buffy en witachtig aftekeningen, buik- en ondervleugeldekveren in transversale donkere strepen, die onduidelijk zijn in de onderstaart.

Primaire slagpennen zijn zwartbruin op de buitenste vliezen met roodachtig, gespikkeld met zwarte vlekken, op de binnenste vlekjes is er een kleine witte vlek, op en meestal op een dwarse witte streep over beide waaiers, hun binnenste vliezen zijn gestreept met rufous degenen dichter bij de basis, zijn secundaire slagpennen transversaal gestreept met zwart en roodachtig. Vier extreme paren roeren met brede - ongeveer 2 cm - witte pre-apicale strepen, de uiteinden zijn donker.

Bij het vrouwtje, op de slagpennen en op de keel, worden witte vlekken vervangen door kleinere buffy; op de staart zijn er ook geen witte pre-apicale strepen. De dorsmachine lijkt op het vrouwtje, maar de zwarte markeringen zijn onscherp en onduidelijk.

De vleugel (volgens Becker tot 18,9), de staart van de middenvoetsbeentje is bijna geheel bevederd.

Dit grote ras van de Grote Nachtzwaluw broedt in het Amoer-bekken met zijn noordelijke zijrivieren en Transbaikalia, in Mantsjoerije (en zelfs in Oost-Mongolië aan de voet van het Khingan-gebergte), het Ussuri-gebied, Japan, Korea en Noord-China. In de winter bereikt het niet alleen Indo-China, maar zelfs Nieuw-Guinea. Volgens Becker nestelt hij zelfs in het noordoosten van India, maar de eieren die hij noemt, zijn qua kleur vergelijkbaar met die van de gewone nachtzwaluw en vallen qua grootte helemaal niet samen met die in Siberië en Japan, dus de vraag blijft twijfelachtig.

Pin
Send
Share
Send
Send